Geschiedenis Excelsior


Ons koor is opgericht in 1921. Dat betekent dat wij in 2021 maar liefst 100 jaar bestaan! 


Hoe het begon

Kort na de Eerste Wereldoorlog steken twee muziekliefhebbers de koppen bij elkaar om tot de oprichting van een mannenkoor te komen. Zij benaderen hiertoe met succes een aantal oud-leden van een eerder ter ziele gegaan koor in Edam.

Op 4 januari 1921 wordt Edams Mannenkoor Excelsior opgericht. Het bestuur bestaat uit de initiatiefnemers T. Kluit (voorzitter) en M. de Jong, en nog drie andere bestuursleden.


Als dirigent wordt de heer Bergman aangesteld. Zijn salaris bedraagt drie gulden per week. Voor de leden bedraagt de contributie twee dubbeltjes per week. De allereerste repetitie vindt plaats op vrijdag 14 januari 1921 in het Heerenlogement naast de Grote Kerk in Edam.

                                                 

Zeven maanden na de oprichting doet het koor voor het eerst mee aan een concours. Dit vindt plaats op 22 juli 1921 in Oostwoud. Het koor reist met een vrachtwagen van plaatsgenoot J. Nierop. In een mand worden een paar duiven meegevoerd. De duiven zullen worden losgelaten als het koor een goed resultaat behaalt, zodat ‘de blijde boodschap gevleugeld naar Edam kan worden gebracht'. Het koor wordt nummer één en de duiven worden onder luid gejuich gelost.


Na dit eerste optreden zullen er nog vele mooie concoursen en concerten volgen.